4/11/2014

ПОВЕДЕНЧЕСКИ ТЕСТ НА АЛАБАЙ

До навършване на 12 месечна възраст нашите Алабай задължително биват изпитвани, като им се правят пълни поведенчески тестове в съответствие с изискванията на стандарта. Тези тестове са свързани с поведенческите реакции и имат за цел да индетифицират и предотвратят използването на кучета за разплод, които имат ясно доловима промяна в манталитета (малодушие и прекомерна агресивност.)

Alabai
Млад Алабай, син на Карабаш - 9 месеца,  60кг




1. Тест - проверка на социалната адаптация.
Младият Алабай преминава с каишка 1-1.5 метра през група хора (най-малко 5 души). Кучето трябва да се държи естественно, без агресия и страх. Групата от хора трябва да се движи в различни посоки може да жестикулира, говори на висок глас и да се смее.  Въпреки това, хората не трябва да обръщат внимание на теста на кучето и да се опитват да го сплашат. Единствено на водача е позволено да общува с кучето и да коригира поведението му. Този тест, трябва да бъде повторен най-малко 3 пъти за да се оцени коректно поведението на кучето.

2. Звуков тест (удар).
Извършва се като кучето е с отпусната каишка. По сигнал от водача на разстояние 20-25 м. от кучето се стреля два пъти с пистолет във въздуха.

Методология за оценка на кучето.
Крайната оценка се получава от тези два теста.
Оценките на кучета се класифицират по специална методология разработена от нашите експерти. Кучета получили клас А1 най-точно съответстват на изискванията на стандарта за породата и естествените поведенчески реакции.

По приблизителни оценки представителите на породата класифицирани с А2 също се считат за успешно преминали този тест. Макар и да не отговарят изцяло на изискванията на стандарта и поведението за породата.

Когато използваме за разплод кучетата,обръщаме специално внимание на правилният избор на двойка за да избегнем нежелани поведенчески реакции. Всяко куче разполага с листа с резултати от проведените изпити и тестове, които взимаме в предвид при събирането на двойка.

Нашите дипломи съдържат следната информация: порода, псевдоним, пол, дата на раждане, родословие, и отличителните белези, цвят, името на собственика, оценката на всички изпитвания, крайната оценка, дата на изпитване, име и фамилия на експерта и на членовете на комисията.

Ако кучето мине с А2 на тестовете за оценка, то трябва отново да бъде изпитано след две години.

При получаване на отрицателна оценка на всеки етап на теста, кучето бива отстранено от него и се счита, че не го е издържало. Кучетата, които са получили отрицателна оценка, могат да бъдат допуснати до повторен тест, не по-рано от 3 месеца. Повторното изпитване се провежда не повече от два пъти.

При три провала кучетата, биват дисквалифицирани и се считат за негодни за разплод, тъй като тяхното поведение не отговаря на стандарта на породата.

alabai

0 коментара:

Публикуване на коментар

Copyright © 2012 АЛАБАЙ All Right Reserved